Lundia

Laminaat leggen

Heb je een nieuwe laminaat vloer gekocht? Of wil je een nieuwe laminaat vloer kopen? Dan wil je uiteraard ook weten hoe je zo'n vloer het beste kunt leggen! Bekijk onze video of lees stap voor stap hoe je zelf laminaat legt.

large-Lundia_laminaat_functioneel-en-vriendelijk_web

Hoe kun je laminaat leggen?

Heb je een Lundia laminaat vloer gekocht? Dan is je volgende stap het laminaat leggen. Daarvoor hebben wij deze pagina met instructies hoe je laminaat zelf legt. Ook is er een handige instructievideo laminaat leggen, waarin wordt uitgelegd hoe je een nieuwe laminaat vloer kunt leggen.

Alles over laminaat

Stap 1 & Stap 2

Vloer kiezen en voorbereiden

Zorg voor het juiste materiaal! Kies een mooie vloer uit, zorg voor een juiste ondervloer en controleer of je tape nodig hebt. De meeste ondervloeren met een folie moet je namelijk aan elkaar verbinden met tape. Maar vergeet ook absoluut de plinten niet! Met bijpassende plinten maak je de vloer namelijk pas echt af!

Gebruik het juiste gereedschap

Wees er zeker van dat je het juiste gereedschap ter beschikking hebt. We sommen de producten die je nodig hebt even voor je op:

  • decoupeerzaag
  • meetlat
  • stanleymes
  • afstandblokjes
  • potlood
  • winkelhaak

Heb je alles verzameld? Dan kun je beginnen!

Lundia laminaat

Stap 3 & Stap 4

large-Lundia_laminaat_functioneel-en-vriendelijk-detail3

Leg de ondervloer

Bedek de kale vloer in je huis met het type ondervloer dat je hebt gekocht. Dit kan eerst een folielaag zijn, maar dit kan ook direct de ondervloer zijn. Leg de ondervloer goed uit en plak deze vast met het tape.

Het leggen van de laminaatvloer

Je kunt nu beginnen met het leggen van de vloer! Lees altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing door die bij je laminaat is geleverd. Begin met meerdere pakketten laminaat door elkaar, zo weet je zeker dat eventuele verkleuringen per pakket niet duidelijk zichtbaar worden. Werk altijd van rechts naar links en plaats de afstandblokjes tussen de eerste rij en de muur in. Dit is nodig voor een laminaat vloer, want deze leg je zwevend. Dit houdt in dat de vloer los ligt van de muur en eventueel iets kan uitzetten.

Stap 5 & Stap 6

Leg het laminaat trapsgewijs

Let er altijd op dat je laminaat trapsgewijs legt! Dus leg nooit twee planken met dezelfde lengte tegen elkaar. Zorg er ook voor dat je de planken goed laat aansluiten op elkaar. Je hoeft de randjes tussen de planken in principe nooit te voelen!

Zorg dat het laatste stuk laminaat precies past

Als je eenmaal bij de laatste rij komt gaat het aftekenen van de breedte van de plank nét even anders. We hebben nu drie planken. Plank A is de plank die al ligt, plank B is de plank die je wilt gaan plaatsen in de laatste rij en plank C heb je nodig om de exacte afmetingen van plank B af te tekenen. Plank B plaats je bovenop plank A. Plank C plaats je vervolgens bovenop plank B en laat je, met de afstandblokjes, nauw aansluiten op de muur. Je kunt nu, langs de achterrand van plank C, óp plank B een rand aftekenen. Het deel van plank B waar plank C niet op ligt, is precies het deel dat je legt in je laatste rij.

large-Lundia_laminaat_functioneel-en-vriendelijk-detailV-groef