Blogoverzicht

Je eerste huis inrichten: waar bespaar je op en waar geef je geld aan uit?

Styling en advies - 05 Jul 2018

Eindelijk je eigen huis! Het kopen of huren van een eerste huis is fantastisch maar in het begin ook vaak overweldigend. Er staat ontzettend veel op je to-do lijstje. Van het aansluiten van internet tot uitzoeken wat je nou eigenlijk allemaal moet betalen. Heb je dat allemaal geregeld, dan komt het leuke: het inrichten van je huis en er helemaal jouw eigen plekje van maken. Supertof maar vaak wel een hele kostenpost.

Waar geef je je geld aan uit en vooral: waar bespaar je op? Met onderstaande tips richt je fluitend je eerste huis in en hou je ook nog geld over voor de boodschappen en andere leuke dingen!

Laminaat in de woonkamer bij verhuizing

Eye catchers en accessoires zijn key

Een nieuw huis inrichten kost veel geld, vooral als het je eerste huis is. Je hebt waarschijnlijk nog maar weinig tot geen spullen die je mee wilt nemen naar je nieuwe woning. Je studentenmeubels of spullen uit je ouderlijk huis ben je inmiddels al zat en je wilt het liefst gewoon een frisse start. Daarnaast heb je veel meer en grotere ruimtes om te vullen. Om te voorkomen dat je niet meteen al je geld kwijt bent aan nieuwe meubels, koop je een paar eye catchers.

Een paar meubels die jouw stijl laten zien en die lang mee gaan.

Goedkoop is vaak duurkoop en meubels met kleuren die niet zo trendgevoelig zijn, gaan het langste mee. Investeer daarom liever in een paar mooie en duurzame eyecatchers zodat je je meteen op je gemak voelt in je eigen huis. Denk hierbij aan een bank die vooral fijn zit en ligt én die tegen een stootje kan. Ook een mooie eettafel is belangrijk: met zo'n groot meubelstuk bepaal je de toon in je woonkamer of eetkamer. Daarnaast is een comfortabel bed (en uiteraard een goed matras!) met een goede en vooral ruime kledingkast belangrijk om goed te kunnen slapen en 's ochtends makkelijk je kleding te kunnen vinden. De rest kan wachten tot er weer wat geld over is.

Bepaal je stijl met accessoires

Om toch zoveel mogelijk een eigen stijl te creëren zijn accessoires belangrijk. Kunst aan de muur kan je kamer een hele andere uitstraling geven en hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Er zijn veel betaalbare winkels en websites waar je mooie posters of schilderijen kunt kopen. Met weinig geld kan je met deze schilderijtjes en met wat gekleurde kussens, een gekleurde muur of een mooie lamp helemaal je eigen stijl creëren. Dat is ook gemakkelijk wanneer je erop uitgekeken bent: je verandert het zo naar een andere kleur-samenstelling of stijl.

een ruime kast in je slaapkamer zorgt voor een opgeruimd gevoel

Neem de tijd

Als je ergens een paar weken of maanden woont, krijg je meer een gevoel bij je huis. Je ziet beter waar die mooie stoel goed tot zijn recht zou komen of waar 's ochtends het meeste licht naar binnen komt. Neem daarom de tijd om je huis te leren kennen en ga het daarna pas echt inrichten. Denk aan lange termijn interieurdoelen in plaats van snelle aankopen die je misschien na een paar weken niet mooi meer vindt of die toch niet bij je huis passen. Vooral met een klein budget is dit belangrijk. Verf de muren wit als je nog niet zeker weet welke kleuren je mooi vindt. Koop alleen die paar eye catchers die passen bij je persoonlijke stijl en de rest komt dan vanzelf.

Maak een prioriteitenlijstje

Iets wat erbij kan helpen om de tijd te nemen, is om een lijstje te maken van alles wat je nog wilt aanschaffen en hier prioriteiten aan te hangen. Het belangrijkste komt eerst en de rest komt later. Zo kan je minder snel verleid worden als je dat leuke bijzettafeltje in de aanbieding tegenkomt maar een mooi servies toch echt hoger op je prioriteitenlijstje staat. Ook zie je op deze manier meteen als je wat geld over hebt, waar je dit het beste aan kan besteden.

Maak het verschil met licht

Natuurlijk licht en kunstlicht kan het gevoel van je hele huis veranderen. Als je zorgt dat je ramen schoon zijn en je alle ramen goed benut, kan dit je huis meteen laten stralen. Zelfs het wit schilderen van je raamkozijnen kan al helpen om je nieuwe huis lichter te maken. Neem licht mee bij het inrichten van je huis en denk erover na welke hoekjes of eye catchers je in je huis wilt verlichten. Zo richt je de aandacht op de hoekjes en meubels die je het mooiste vindt en kan je de nog wat kale hoekjes verhullen. Zet kaarsjes of schemerlampen neer om het gezelliger te maken, hang een lampje op boven een mooi schilderij en gebruik dimmers om je licht aan het moment van de dag aan te kunnen passen. Zo kan je met een kleine investering je huis vanaf de eerste dag heel sfeervol maken.

Vintage of Doe Het Zelf

Niet veel budget over om je huis in te richten? Er zijn vaak hele mooie items te vinden bij de kringloop of op sites voor tweedehands spulletjes. De vrijmarkt op koningsdag is natuurlijk een ideale plek voor het scoren van mooie items. Laat vrienden en familie weten dat je op zoek bent naar leuke items en zorg dat je regelmatig de nieuwe aanwinsten bij de kringloop checkt.

Iets leuks gevonden? Check dan eerst even of alle benodigde onderdelen erbij zitten, of alles schoon is en of het past bij de rest van de items in je huis. Mix tweedehands meubels met nieuwe items voor een leuk effect. Een vintage item zoals een dressoir of bureau kan extra karakter en warmte geven aan een nieuwbouwhuis. Met een laag verf kunnen deze meubels er weer helemaal als nieuw uitzien. Zo kan je ook met wat minder budget je huis hip inrichten.

Hieronder vind je een aantal leuke voorbeelden van hoe je met wat verf bijvoorbeeld je tweedehands stoelen omtovert tot hippe items. Gebruik verschillende stoeltjes voor een speels effect.

  • Deel dit bericht