Blogoverzicht

Je huis als oase van rust: Zó doe je dat!

Styling en advies - 22 Feb 2018

Als je erg druk bent, is het fijn om thuis te komen in een oase van rust. In een huis waar je in kunt ontspannen en weer opladen. Maar hoe creëer je een interieur dat zorgt voor rust? Wij vertellen het je in dit blogartikel.

Zorg voor goede verlichting

Licht is ontzettend belangrijk in elk interieur. Vooral in de donkere wintermaanden is goede verlichting één van de belangrijkste aspecten voor een goed humeur en rust in je huis. Ga voor lampen die natuurlijk licht nabootsen en vooral niet voor te fel licht zoals tl-licht. Dimmers zijn dan ook een uitkomst voor ruimtes waarin je wilt ontspannen, zoals de woonkamer of slaapkamer. Gebruik wat feller licht in ruimtes waar je geconcentreerd bezig bent zoals de werkkamer of keuken. Ook licht in zachte kleuren kan je helpen om rustig te worden. Een andere truc is om regelmatig een etentje in te plannen bij kaarslicht. Het rustige licht is sfeervol en zorgt ervoor dat je ontspant en terug denkt aan romantische of feestelijke herinneringen.

Gebruik kleur in de kamers waarin je wakker wordt

Door de juiste kleuren in elke kamer te gebruiken, zorg je ervoor dat je kan ontspannen én weer opladen. Gebruik zachte kleuren die de natuur nabootsen, zoals zachtblauw en -groen, om te ontspannen. Een lichte vloer, denk bijvoorbeeld aan laminaat met de natuurlijke uitstraling van hout, zorgt ook voor een rustgevend effect. Kleuren die je energie geven, zoals geel en oranje, helpen je dag energiek te starten. Gebruik ze daarom in de ruimte waarin je ontbijt, zoals de keuken, maar liever niet in de slaapkamer omdat je dan overprikkeld kan raken en niet rustig wakker wordt. Het is dan ook raadzaam hier neutrale kleuren zoals wit of beige te gebruiken, zodat je wel kunt relaxen en goed in slaap valt.

Zet de juiste dingen neer

Richt je huis of appartement in op een manier dat je omgeving je helpt om blije gevoelens te hebben en houden. Dit doe je door alleen dingen neer te zetten en op te hangen waar je echt blij van wordt. Hang foto's van familie en vrienden op of leg souvenirs van mooie reizen in het zicht om elke keer weer herinnerd te worden aan al die mooie tijden. Berg alles op dat je blijft herinneren aan gemaakte fouten en aan mindere tijden of bedenk of je dit niet beter weg kan gooien.

Ruim daarnaast alle spullen op die je niet gebruikt of waar je geen blij gevoel van krijgt. Hoe je dit doet, lees je in ons blog 'Een opgeruimd huis en hoofd in 3 stappen'.

Haal de natuur naar binnen

Vele studies hebben het effect van de natuur en de buitenlucht op je humeur aangetoond. Een half uur in de natuur kan al een groot verschil maken. In de donkere wintermaanden gaan we vaak minder naar buiten. Haal daarom de natuur naar binnen! Zet mooie planten neer of maak een kruidentuintje in de keuken. Niet zo'n groene vingers? Geen probleem! Schilderijen van de natuur of accessoires gemaakt van natuurlijke materialen, zoals houten meubels of mooie stenen in een vaas, geven je ook rust.

Maak de ruimte groter

Zet je kamer niet vol met meubels maar creëer rust in de kamer, en zo ook in je hoofd, door alleen een paar eye catchers neer te zetten. Laat de ruimte optisch groter lijken door een spiegel op te hangen aan het einde van een smalle hal of maak spiegeldeuren op je kledingkast. Een andere handige truc is om je kleinere meubels niet neer te zetten maar een stukje boven de grond te laten zweven. Deze hangende kastjes geven je kamer een grootser en opgeruimder gevoel. Kies bijvoorbeeld voor een hangend dressoir of een hangende tv-kast. Je merkt het verschil meteen!

Speel in op alle zintuigen

Om je te helpen ontspannen zijn alle zintuigen belangrijk. Een mooi schilderij maakt je blij elke keer als je ernaar kijkt, je favoriete boeken in de kamer wakkeren je verbeelding aan en verse bloemen laten je weer denken aan mooie lente-dagen en maken je vrolijk. Ben je ervan bewust dat alles in je omgeving je gedachten en emoties beinvloedt. Als je je richt op harmonie in je interieur, voel je de oase van rust elke keer als je thuiskomt.


  • Deel dit bericht