Terug naar overzicht

Hoe bepaal ik de maat van een binnendeur?

Binnendeuren

Wanneer je een nieuwe deur gaat kopen, moet je uiteraard de maat van de deur weten. Dit kun je op twee verschillende manieren meten.

De maat van een deur kun je op twee manieren bepalen. Hiervoor moet je wel weten of je een stompe deur of opdekdeur hebt.

1. Bestaande deur opmeten

Bij een stompe deur werkt het eenvoudig: je kunt de huidige maten exact overnemen. Bij een opdekdeur ga je als volgt te werk: meet de breedte van je deur zonder opdekrand en de hoogte met opdekrand.

2. De sponningmaat (de binnenmaat) van het kozijn opmeten

Bij het opmeten van het kozijn dien je de breedte op 3 plaatsen (onder, midden en boven) en de hoogte op de 2 plaatsen (links en rechts) te meten. In een kozijn kunnen namelijk maatverschillen zitten. Bij stompe deuren dien je vervolgens voor de juiste maat 5 mm van de sponningmaat af te trekken. Bij opdekdeuren werkt dit net weer iets anders: hier dien je 12 mm bij de hoogtemaat op te tellen .

Vervolgstappen bij een opdekdeur
Voor het bepalen van de juiste breedte voor de opdekdeur dien je van de kleinste sponningmaat die je gemeten hebt 5mm af te trekken.Voor het bepalen van de juiste hoogte voor de opdekdeur dien je bij de kleinste sponningmaat 12mm op te tellen. Dit is voor de opdekrand.

Vervolgstappen bij een stompe deur

Voor het bepalen van de juiste breedte en hoogte voor de stompe deur dien je 5mm af te trekken van zowel de kleinst gemeten breedte als kleinst gemeten hoogte. Dit is nodig omdat de deur anders precies in het kozijn past en daardoor geen beweegruimte zou hebben voor het open- en dichtgaan.