Blogoverzicht

De beste trucs om je kledingkast en kleding lekker te laten ruiken

Opbergen en kasten - 01 Aug 2019

Last van een ochtendhumeur? Of leef je samen met iemand die 's ochtends niet zo vrolijk wakker wordt? Wij hebben de remedie om elke dag fris en fruitig op te staan! Studies hebben aangetoond dat lekkere geuren een groot effect hebben op hoe je je voelt. Een goede oplossing voor een ochtendhumeur en een blije start van je dag is dan ook een frisse kledingkast én lekker ruikende kleding!

Vaak gaat een kast in de loop van de jaren wat muf ruiken. Dit komt meestal door vochtigheid van kleding die nog niet helemaal droog is, muffe schoenen, een te volle kast of neergegooide vieze was op de bodem van je kast. Bovendien zijn de meeste kasten doorgaans geheel afgesloten. Hierdoor kan een kast niet goed luchten en ontstaan er vieze geurtjes en schimmel. De geur van de kleding wordt dan, ondanks het gebruik van een lekker ruikend wasmiddel, aangetast. En dan ga je net wat minder lekker naar buiten!

Daarom: laat de muffe lucht in je kast niet jouw parfum worden! Er zijn een paar hele simpele trucs om je kledingkast en kleding weer lekker te laten ruiken.

We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Koffie in je kledingkast

Om de dag met een frisse kast én een lekkere koffielucht te laten beginnen, kan je een blikje/bakje gemalen koffie in je kast zetten. De koffie absorbeert dan alle vieze geurtjes. Prik een paar gaatjes in het deksel, plaats het dichte bakje in je kast en de koffie doet de rest. Vervang de koffie ten minste één keer per maand.

kledingkast koffie

Fotocredit: Lisa Fotios via Pexels

Gebruik goede kleerhangers

Geparfumeerde houten hangertjes in je kast houden je kleding fris en tegelijkertijd geordend. Goedkope, ijzeren hangers kunnen je kleding kapot maken, zwaardere kledingstukken glijden eraf en doen niks tegen vieze geurtjes. Houten hangertjes daarentegen, kunnen veel gewicht houden en daarnaast absorberen Cederhouten hangertjes (zoals deze via Bol.com) vochtigheid, geven je kleding een lekkere geur en weerhouden zelfs motten ervan om gaatjes in je kleding te maken.

kleerhangers kledingkast

Je favoriete parfum

Altijd naar je favoriete parfum ruiken? In plaats van je parfum direct op je kleding te sprayen, kan je ook subtiel je kast hiernaar laten ruiken. Parfum haalt vieze geurtjes of schimmel niet weg maar verdoezelt ze wel. Je hebt hiervoor alleen wat watjes en natuurlijk jouw parfum nodig. Maak balletjes van de watjes en dompel ze onder in het parfum. Laat ze drogen en leg ze in de hoeken van je kast of stop ze in een glazen potje zodat ze niet aan je kleding blijven plakken. Zo ruikt je kast en je kleding in een paar minuten fantastisch.

parfum kledingkast

Natuurlijke geuren: your own potpourri

Liever natuurlijke geuren in je kast? Maak dan je eigen potpourri mix en plaats kleine zakjes hiervan in je kast of lades. Geen idee welke kruiden bij elkaar passen? Voor een lekkere mix, die ook nog insecten-werend is, meng je lavendel met rozemarijn en snippers cederhout. Vervang je potpourri elke maand om de geur en insecten-werende werking goed te houden.

kledingkast tips

Fotocredit: Miguel Á. Padriñán via Pexels

Recycle je droogtrommeldoekjes

Droogtrommeldoekjes zorgen er niet alleen voor dat je was zacht en fris uit de droger komt, maar kunnen daarna hergebruikt worden om je kast lekker te laten ruiken! Stop de gebruikte drogerdoekjes in de hoeken van je kast of lades, of in de zakken van kledingstukken die je niet zo vaak draagt. Het beste is nog dat er geen geuren door elkaar gaan omdat je dezelfde geur gebruikt als voor het wassen/drogen van je kleren.

droogtrommeldoekjes kledingkast

Een vies shirt weer even lekker laten ruiken

Soms zijn er momenten dat er niks meer in je kast ligt en je kast dan wel lekker kan ruiken, maar je kleding vies is. Dan moet je dat ene shirt dat naar zweet ruikt toch nog even aan. Gelukkig hebben we ook daar een truc voor, zodat je shirt nog een dagje mee kan: azijn!

Keer je shirt binnenstebuiten en mix gelijke delen water en azijn in een plantenspuit. Spray een klein beetje op het shirt en net wat extra op de 'stinkende stukjes' zoals bij de oksels. De luchtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon en je shirt kan nog een dagje mee. Bang dat je zurig wordt aangekeken omdat je naar azijn ruikt? Dat hoeft niet! De geur verdampt als de azijnmix droogt: na een paar minuten kan je fris de deur uit.

kledingkast geur

Laatste kledingkast tip

Wil je de oorzaak van vieze geurtjes in je kast helemaal weghalen? Zorg er dan voor dat je kast goed geventileerd en niet vochtig is. Prop je kast niet te vol, en zorg dat alle kleding die je kast ingaat schoon en droog is. Zo sta je vrolijk op en ga je altijd fris de deur uit.

  • Deel dit bericht