

Hoe moet je een deur inkorten en schaven?
Het kan wel eens voorkomen dat je een deur moet inkorten. Bijvoorbeeld als je een nieuwe vloer over een bestaande vloer legt. De vloer wordt daardoor hoger en de ruimte tussen de deur en de nieuwe vloer wordt mogelijk te klein. De deur kan dan niet meer soepel open en sluiten. Een oplossing is om de deur in te korten. Dit kun je het beste doen door de deur te schaven.
Deur inkorten door schaven
Het inkorten van een deur is een nauwkeurige klus. De deur moet namelijk niet te veel ingekort worden. Het beste is om de deur te schaven en op die manier in te korten tot het gewenste formaat. Met schaven kun je dit erg precies doen. Hierdoor voorkom je dat je de deur teveel inkort. Want meer van de deur afhalen kan altijd nog.
Teken eerst op de deur af hoeveel je de deur gaat inkorten. Gebruik daarna een handschaaf of schaafmachine om de deur op maat te schaven.
Hoeveel kan je een deur inkorten?
Een deur kun je niet eindeloos inkorten. Er zit een maximum aan. Om te achterhalen wat dit maximum is, moet je allereerst weten wat voor een deur je gaat inkorten. Is dit een stompe deur of is het een opdekdeur? En is het een board(paneel)deur of een massieve deur? Een board(paneel)deur bestaat uit een kern van honingraatvulling en kan minder worden ingekort en dan een luxe deur die is gemaakt van massief hout.
Wanneer je dit weet, kun je vaststellen hoeveel je de deur kan inkorten.
Luxe stompe deuren van massief hout, kun je aan de bovenkant en de linker- en rechterzijde met maximaal 10 mm inkorten. De onderkant kan je met maximaal 60 mm inkorten. Bij een luxe opdekdeur kun je aan de onderkant maximaal 60 mm weghalen. Bij board(paneel)deuren kun je bij een stompe uitvoering de deur aan elke kant met maximaal 5 mm inkorten. Bij een board(paneel) opdekdeur kun je alleen aan de onderkant van de deur maximaal 5 mm wegschaven.
Bekijk alle Lundia binnendeuren