Terug naar overzicht

Hoe kies je de juiste ondervloer voor laminaat?

Laminaat

Ben je op zoek naar een ondervloer voor onder je laminaat of wil je gewoon goed voorbereid aan de slag, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan? Zet bij het kiezen van een juiste ondervloer eerst onderstaande 4 aandachtspunten op een rijtje:

1. Op welke ondergrond wordt je ondervloer voor laminaat gelegd? (Stabilisatie ondervloer)
2. Welke verdieping wordt voorzien van een nieuwe laminaatvloer? (Vochtwering en warmte- isolatie)
3. Welke geluidsisolatie is gewenst/vereist voor je? (Geluidisolatie laminaat)
4. Is er sprake van vloerverwarming of vloerkoeling onder het laminaat? (Vochtwering en warmtegeleiding)

laminaat op ondervloer in lege woonkamer

1. Stabiliseren van de ondergrond

Een van de belangrijkste doelen van een ondervloer voor laminaat is te zorgen voor een stabiele basis. Met de ondervloer ontstaat een egale ondergrond waarop het laminaat goed gelegd kan worden en waardoor deze ook mooi blijft liggen. Ondervloeren van vilt of Xps platen werken dusdanig stabiliserend dat deze op een ondergrond van houten planken gelegd kunnen worden. Op een ondergrond van cement/beton volstaat een ondervloer van foam.

2. Vochtwering & warmte isolatie

Ga je laminaat op de begane grond leggen dan kun je last krijgen van optrekkend kou en vocht. Omdat laminaat is opgebouwd uit hout, zal de vloer uitzetten of krimpen bij veranderende temperaturen en luchtvochtigheid. Een ondervloer die vochtwerend en warmte isolerend is kan dit probleem verhelpen. Voor isolerende ondervloeren zonder vochtscherm, kan dit er in de meeste gevallen apart worden bijgekocht.

3. Geluidisolatie

Het laatste wat je wilt is dat je er achteraf achterkomt dat er teveel lawaai ontstaat door je laminaatvloer. Laminaat is namelijk een harde vloerbedekking, waardoor er sprake is van contactgeluid en reflectiegeluid. Dit kun je met een juiste ondervloer en legmethode minimaliseren. De meeste ondervloeren hebben een geluidsisolerende werking. Mocht je hierover twijfelen? Vraag dit dan vooraf na bij één van de medewerkers in de bouwmarkt. Let er bij het leggen van laminaat op letten dat de vloer vrij van
muren en andere obstakels komt te liggen. Deze manier van leggen zorgt er onder andere voor dat het reflectiegeluid geminimaliseerd wordt.


Woon je in een flat of appartement? dan is vaak een hogere geluidsisolatie vereist. Hiervoor zijn speciale ondervloeren te vinden, in de bouwmarkten, die een hogere geluidsreductie hebben.

4. Vochtwering & Warmtegeleiding

Wanneer er sprake is van een vloerverwarming, dan moet een ondervloer de warmte goed geleiden richting de woonruimte. Hier zijn dus ook weer speciale ondervloeren voor. Deze ondervloeren hebben ook vaak nog een vochtscherm. Mocht er lekkage in het verwarmingssysteem ontstaan, dan blijft je nieuwe Lundia laminaat goed beschermd.

Op de hoogte van de laatste trends

Onze maandelijkse nieuwsbrief staat vol met trends, innovaties, acties en het laatste nieuws op het gebied van interieurstyling. Vul je e-mailadres in, dan zorgen wij dat je op de hoogte blijft.

Laat ons weten in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent:
Door het verstrekken van persoonsgegevens geef je ons toestemming om uitvoering te geven aan jouw verzoek dan wel een overeenkomst. Daarnaast gebruiken wij deze persoonsgegevens, overigens geheel in overeenstemming met geldende privacy-wetgeving, om content te leveren die mogelijk relevant voor jou is, waaronder het leveren van gerichte advertenties aan jou. Meer informatie over ons privacy-beleid, waarin ook het recht van verzet op het gebruik voor directe marketing is vermeld, kun je vinden in onze privacy- en cookie verklaring.