Terug naar overzicht

Wat is het verschil tussen laminaat en parket?

Laminaat

Laminaat en parket zijn beide erg geschikt als bedekking van een vloer, maar wat is het verschil precies?

Wat is laminaat?

Laminaat kan lijken op een houten vloer, maar is opgebouwd uit vier lagen bestaande uit verschillende materialen. De eerste laag van laminaat is een toplaag. Deze toplaag is doorzichtig en gemaakt van kunststof. De toplaag zorgt voor de sterkte van het laminaat van bovenaf. Ook zorgt deze eerste laag ervoor dat het laminaat warmte- en slijtbestendig is. De tweede laag is gemaakt van papier. Op dit papier wordt een foto van hout gedrukt, hierdoor heeft een laminaatvloer het uiterlijk van een echte houten vloer. De derde laag van het laminaat is de dikste laag en gemaakt van HDF. HDF is hoogwaardig samengeperst hout en zorgt ervoor dat de laminaatvloer stevig en stabiel is. De laatste laag beschermt het laminaat tegen vocht van onder. Daarnaast zorgt deze laag ook voor meer stabiliteit en verkleint het de kans dat het laminaat krom gaat trekken.

Wat is het verschil tussen laminaat en parket?


Parket is een vloerbedekking dat opgebouwd is uit verschillende lagen hout. Het grote verschil met laminaat is dat parket van echt hout gemaakt is en laminaat met samengeperst hout . De bovenste laag van het laminaat is decor gedrukt foto van hout, geperst op HDF-platen. Omdat parket van echt hout gemaakt is, is parket natuurlijker dan laminaat. Maar parket vergt daardoor ook meer onderhoud. Het kan een lastige keuze zijn of je gaat voor laminaat of voor parket. 
Daarom zetten we nog een aantal verschillen op een rij. Mocht je er niet uitkomen of meer informatie willen lees dan verder.

De prijs

Laminaat is gemaakt van goedkopere materialen dan hout. Daarom is laminaat vaak goedkoper dan parket.

Het leggen

Een laminaatvloer heeft een handig klik-systeem. Hierdoor zijn laminaatplanken eenvoudig in elkaar te klikken en kan iedereen zelf een laminaatvoer leggen. Voor het leggen van een parketvloer moet je een stuk handiger zijn of het uitbesteden aan ervaren leggers. Daarnaast heeft een parketvloer na het leggen soms nog een afwerking nodig.

Het onderhoud


Laminaat is erg onderhoudsvriendelijk en is eenvoudig schoon te maken met een licht vochtige dweil. Parket kan het best schoon gemaakt worden met een stofzuiger en met zo min mogelijk vocht. Een parketvloer kan na verloop van tijd opnieuw geschuurd en in de olie gezet worden. Hierdoor kan de vloer weer een geheel nieuw uiterlijk krijgen. Met een laminaatvloer kan dit niet, die heeft een bepaalde levensduur.

De werking

Doordat laminaat niet volledig van hout gemaakt is, heeft de vloer maar een geringe werking. Dit betekent dat de vloer maar minimaal uitzet en krimpt bij luchtvochtigheid en verschillen in temperatuur. Parketvloer is voornamelijk gemaakt van hout en daarom is de kans op werking bij parket groter.

Op de hoogte van de laatste trends

Onze maandelijkse nieuwsbrief staat vol met trends, innovaties, acties en het laatste nieuws op het gebied van interieurstyling. Vul je e-mailadres in, dan zorgen wij dat je op de hoogte blijft.

Laat ons weten in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent:
Door het verstrekken van persoonsgegevens geef je ons toestemming om uitvoering te geven aan jouw verzoek dan wel een overeenkomst. Daarnaast gebruiken wij deze persoonsgegevens, overigens geheel in overeenstemming met geldende privacy-wetgeving, om content te leveren die mogelijk relevant voor jou is, waaronder het leveren van gerichte advertenties aan jou. Meer informatie over ons privacy-beleid, waarin ook het recht van verzet op het gebruik voor directe marketing is vermeld, kun je vinden in onze privacy- en cookie verklaring.