Blogoverzicht

Kleur in huis: geel maakt je blij!

Styling en advies - 05 Apr 2018

Elke kleur brengt een ander gevoel bij naar boven. Daarom is het belangrijk om hier bij de inrichting van je huis rekening mee te houden. Zo krijg je energie van de kamers waarin je leeft en kom je tot rust in de ruimtes waar je 's avonds bent. In deze blog gaan we in op hoe je de kleur geel het beste kan gebruiken in je interieur.


Geel is één van de primaire kleuren en heeft hierdoor veel invloed op je emoties.

De kleur geel wordt geassocieerd met warmte, gezelligheid en vrolijkheid. Van geel krijg je energie én het brengt natuurlijk ook de lente alvast in huis!

Geel wordt (onbewust) vaak gebruikt om meer positiviteit aan een huis toe te voegen. Een interessant weetje is dat in mindere tijden waarbij het gevoel heerst grip te verliezen, geel een tijdje later vaak een trend-kleur wordt. Mensen zoeken dan namelijk naar kleuren met een positieve associatie om weer optimistisch te worden en meer vertrouwen in de toekomst te krijgen. Maar ook als je gewoon zin hebt om vrolijk de dag te beginnen, is geel een goede kleur om te gebruiken. Hieronder lees je op welke manier je geel het beste kan toevoegen aan je interieur.

Waar gebruik je geel niet?

Vermijd het gebruik van geel in de slaapkamer omdat je dan overprikkeld kan raken. Zelfs als je slaapt kunnen de kleuren in je kamer nog invloed hebben op hoe je je voelt! Kinderen en vooral baby's zijn nog gevoeliger voor kleuren dan volwassenen en daarom is het goed om vooral in de babykamer geen geel te gebruiken als je wilt dat je kids rustig rustig slapen. Als je echt het zekere voor het onzeker wilt nemen, gebruik dan ook geen crème-kleuren in de babykamer want deze bevatten ook geel.

Waar gebruik je geel wel?

Gebruik geel in de kamer waar je ontbijt om je dag positief en energiek te starten, denk bijvoorbeeld aan de eetkamer of keuken. In deze kamers kan je een fellere gele kleur gebruiken dan in andere kamers, maar zorg er wel voor dat het niet te heftig wordt. Als je felgeel mooi vindt maar bang bent voor een heftig effect, kan je ook alleen de boven- of onderkant van de muur geel schilderen als een soort geverfde lambrisering. Zie bijvoorbeeld deze combinatie van okergeel met lichtroze voor een verrassend maar mooi effect in de keuken.

kleuren combineren


Daarnaast is geel een goede kleur om in de hal te gebruiken. De hal is vaak donker en één of meerdere muren geel verven kan dan een mooi tegenwicht bieden. Zo wordt je meteen vrolijk als je thuis komt of weggaat! Omdat je alleen door de hal heen loopt en hier niet lang blijft, kan een opvallende kleur geel prima. Een warme eigele kleur is het mooiste: er valt weinig tot geen natuurlijk licht in de hal en een warme kleur geel neemt het licht het beste op. Kies verf met een glanzende finish om meer diepte te creëren.

Hus & Hem

Met welke kleuren combineer je geel?

Combineer geel met basiskleuren zoals wit, grijs en taupe voor een mooi en gebalanceerd effect. Als je net wat te veel geel hebt gebruikt, ga het effect dan tegen met wat paarse accenten. Vanuit de kleuren-psychologie gaan deze twee kleuren mooi samen en kan paars de kleur geel uitbalanceren. Deze mosterdgele bank gaat bijvoorbeeld supermooi samen met de donkere paarse kleuren en maakt je woonkamer sfeervol en chic.

Gele bank


Omdat de kleur geel de creativiteit en communicatie bevordert, is deze kleur ook een hele goede om in de werkkamer te gebruiken. Geel bevordert je focus en concentratie. Zo word je minder snel afgeleid én krijg je sneller nieuwe energie!


DIY tip: als je je creativiteit echt een boost wil geven, verf dan je oude piano geel! Zo blijf je gegarandeerd langer oefenen op dat mooie muziekstuk.

gele piano

Welke kleur geel past bij mij?

Ga voor een geeltint waar jij je goed bij voelt. Kies niet een bepaalde tint omdat deze toevallig in de mode is of omdat iedereen deze kleur nu heeft. Geel is een te sterke kleur om zomaar te gebruiken. Nog niet zeker of geel wel bij je past? Begin met een lichte kleur geel zoals crème-kleuren of zonnebloemgeel. Als je geen zin hebt om te verven, ga dan voor gele accessoires, kasten of accenten. Verf bijvoorbeeld je boekenplanken geel voor een groots effect met weinig moeite.

Yellow Floating Shelf


Het belangrijkste is, of je nu van mosterdgeel, eigeel of felgeel houdt: van geel word je pas blij als je de kleur kiest die bij jou past!


  • Deel dit bericht