Terug naar overzicht

Hoe hang ik een stompe binnendeur af?

Binnendeuren

Er zit verschil in het afhangen van een stompe en opdekdeur. Het afhangen van een opdekdeur is eenvoudiger dan een stompe deur. Beide klussen vereisen echter de nodige precisie, handigheid en tijd. Met de onderstaande stappen leggen wij uit hoe je secuur te werk gaat.

Het afhangen van een stompe deur

In de volgende stappen helpen wij je bij het afhangen van een stompe deur. Een stompe deur valt altijd volledig weg in het kozijn.

#1 Meet het kozijn op

Wanneer je een stompe deur wilt afhangen moet je eerst de maten van de kozijnsponning weten. Om te weten te komen wat de breedte is, moet je bovenaan, in het midden en onder het kozijn meten. Let er daarbij op dat je het gedeelte meet waar de deur invalt. Om de hoogte van de deur te weten te komen moet je de rechter- en linkerkant van het kozijn opmeten.

#2 Op maat maken van de deur

Na het opmeten is het zaak om de deur op maat te maken. Dit kun je doen door de hang- en sluitzijde af te schaven en daarna de scherpe randen weg te schuren. Wanneer je een deur 6 mm smaller maakt dan de opgemeten maten, kun je de deur het beste afhangen. Belangrijk om te weten: je kunt maximaal 10 mm per zijde afschaven.

#3 Scharnieren in het kozijn aftekenen

Bij de volgende stap moet je de positie van de scharnieren gaan bepalen. Het makkelijkste is om deze met een potlood af te tekenen op het kozijn. Om te zorgen dat de deur straks recht hangt moet je rekening houden met de plaats van de scharnieren. De bovenste scharnier moet geplaatst worden op 12 cm van de bovenzijde en de onderste scharnier op 30 cm vanaf de onderzijde. Precies in het midden kun je de plek van het middenscharnier aftekenen. Zodra de plaatsen voor de scharnieren bekend zijn, kun je met een beitel de uitsparing uitsteken.

#4 Scharnieren in de deur aftekenen

Nu je weet waar de scharnieren in het kozijn moeten komen, kun je ook de scharnieren op de deur aftekenen. Dit kun je het beste doen door de deur in het kozijn te zetten. Zorg dat je aan de bovenkant een ruimte van 3 mm overhoudt zodat de deur straks niet gaat klemmen. Nu kun je de hoogte van de scharnieren op de deuren aftekenen. Ook hier kun je een beitel gebruiken om de plek van de scharnieren uit de steken.

#5 Scharnieren plaatsen

Nu je weet waar de scharnieren moeten komen, kun je ze bevestigingen. Schroef nu van elk scharnier de ene helft met twee knopen vast op de deur. Wanneer die bevestigd zijn, kan je de andere helft van de scharnieren aan de bovenkant en onderkant op het kozijn plaatsen. Door te wachten met het plaatsen van het middenscharnier, maak je het makkelijk om de deur af te hangen. Je kunt de deur nu in het kozijn plaatsen en de scharnieren met scharnierenpennen aan elkaar bevestigen. Als laatste kun je het middelste scharnierblad in het kozijn plaatsen en deze ook met een scharnierpen vastzetten.

#6 Glas

Wanneer je een binnendeur met glas hebt, is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Breng allereerst montagekit aan. Daarna kun je het glas in de sponning plaatsen en de glaslatten tegen het glas bevestigen. Om de glaslatten vast te zetten kun je gebruik maken van koploze spijkers.


Veel succes met deze deurenklus!

Op de hoogte van de laatste trends

Onze maandelijkse nieuwsbrief staat vol met trends, innovaties, acties en het laatste nieuws op het gebied van interieurstyling. Vul je e-mailadres in, dan zorgen wij dat je op de hoogte blijft.

Laat ons weten in welke onderwerpen je geĆÆnteresseerd bent:
Door het verstrekken van persoonsgegevens geef je ons toestemming om uitvoering te geven aan jouw verzoek dan wel een overeenkomst. Daarnaast gebruiken wij deze persoonsgegevens, overigens geheel in overeenstemming met geldende privacy-wetgeving, om content te leveren die mogelijk relevant voor jou is, waaronder het leveren van gerichte advertenties aan jou. Meer informatie over ons privacy-beleid, waarin ook het recht van verzet op het gebruik voor directe marketing is vermeld, kun je vinden in onze privacy- en cookie verklaring.