Blogoverzicht

Buitendeur verven? Gebruik deze tips om de juiste kleur te kiezen!

Buitendeuren - 11 Apr 2018

Het aanzicht van je huis begint bij de buitendeur. De soort deur, maar ook de kleur zegt soms al veel over jou, de bewoner van het huis, zonder dat een gast binnen gekeken heeft. Straalt jouw voordeur bijvoorbeeld openheid en gastvrijheid uit? Of heeft deze een juist wat meer gesloten uitstraling? En is jouw voordeur wel de echte voordeur? Of betreed jij het huis liever via de achterdeur? De uitstraling van een buitendeur en de manier waarop je ‘m gebruikt, zijn van die zaken waar je rekening mee houdt bij het kiezen van een nieuwe deur of wanneer je je bestaande deur een nieuw kleurtje wilt geven. In dit artikel lees je tips om de juiste kleur voor jouw buitendeur te kiezen.

buitendeur verven

Het belang van ‘curb appeal’

Welke rol speelt de voordeur in het aanzicht van jouw huis? Bij het verven van je buitendeur zal dit aanzicht veranderen en dat heeft invloed op de totale uitstraling van jouw woning. Daar wil je het liefst een positieve verandering in aanbrengen, dus is het belangrijk om te weten welke rol de deur in het geheel speelt. Vind je het een gekke vraag? Dat begrijp ik best. Jouw woning is tenslotte veel meer dan de voorkant, hoor ik je denken.

In sommige landen is dit helemaal geen gekke vraag. Sterker nog, daar is het van groot belang hoe jouw huis er vanaf de straat uitziet. In Amerika noemen ze dat ‘curb appeal’ en dat nemen ze erg serieus. Een goede curb appeal geeft aan dat jouw huis er aantrekkelijk uitziet voor anderen, bijvoorbeeld gasten die je over de vloer krijgt maar ook vreemden die langs rijden. En dat gaat verder dan de kleur van je voordeur. Het heeft bijvoorbeeld ook te maken met hoe je gazon en oprit erbij liggen en of je woning in goed onderhouden staat is. Goed, we zijn hier natuurlijk niet in het overdreven Amerika, dus laten we het belang van een mooie, passende voordeur vooral niet groter maken dan het is, maar er even wat nuchtere aandacht aan besteden.

Bepaal eerst jouw stijl

Niet iedere kleur buitendeur, past bij iedere woning. Dat heeft aan ene kant te maken met de bouwstijl van jouw woning, maar bijvoorbeeld ook met de kleur van kozijnen en jouw eigen smaak. Nu is het belangrijk dat je bij het uitzoeken van verf voor jouw buitendeur eerst een goed beeld hebt van je persoonlijke stijl. Denk bijvoorbeeld aan diverse woningen van vrienden en familie, welke deuren en kleuren van hen vind je mooi? De deuren met een wat warmere uitstraling of juist hele koele of hippe deuren? Zoals een speelse knalrode of juist een strak wit exemplaar? Houd daarnaast ook rekening met de kleur van de bouwsteen van je huis en vergeet de sfeer in de straat of wijk niet waar je woont. Allemaal aspecten die belangrijk zijn.

Buitendeur verven: kleurinspiratie

Als je eenmaal een hoofdkleur hebt gekozen, kun je op zoek naar een passende subkleur. Een kleurenpalet of kleurkiezer kan hierbij helpen, omdat je hiermee kleuren ontdekt die je niet zelf bedacht zou hebben en meer variaties van een specifieke kleur kunt bekijken. In bouwmarkten en op het internet zijn volop mogelijkheden om kleurinspiratie te vinden. Google het maar eens. Diverse verfmerken bieden kleurkiezers aan en ook een merk als VT Wonen kan je op nieuwe ideeën brengen. De afgelopen jaren hebben pastelkleuren aan populariteit gewonnen, in groene, blauwe en paarse tinten. Aan de andere kant kom je ook wat scherpere kleuren tegen zoals geel, roze en lichtblauw. Vaak gecombineerd met rustige, natuurlijke kleuren zoals grijze kleitinten, witvaraties, en de groene tinten die passen bij de botanical interieurtrend.

Welke kleur past bij jouw woning?

Als je een aantal passende subkleuren hebt gevonden van de gekozen hoofdkleur, kun je hier de kleuren uitfilteren die minder bij jouw woning passen. Hoe ontdek je welke kleuren dat zijn? Probeer in gedachte de gekozen kleuren te combineren met je kozijnen, de kleur van buitenmuren en de kleuren die terugkomen in je oprit, voortuin of andere onderdelen van je huis zoals een schuur, garage of poort. Houd ook rekening met verlichting en natuurlijke lichtinval. Is er veel licht, dan kun je gerust een wat donkerdere deur kiezen, terwijl dat in een donkere omgeving minder mooi uitkomt. Natuurlijk houd je hierbij ook rekening met de bouwstijl van je woning. In een hippe nieuwbouwwijk past een felgekleurde deur beter dan bij een woning in bungalow stijl. Bovendien woreden in bepaalde gebieden van oudsher al bepaalde kleuren gebruikt. Combineer en test zodat je uiteindelijk de beste kleur kiest!

Geniet van jouw buitendeur!

  • Deel dit bericht